Bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie

Ganymedes Optische Instrumenten is opgericht in februari 1974 door Dirk en Jan Jongkind. De broers verkochten in die tijd nog patat. In het huidige pand van Ganymedes zat eerst de snackbar waar Dirk in stond. Jan stond in Ouderkerk aan de Amstel net na de brug over de Amstel.

Dirk verkocht eerst telescopen vanuit huis en later boven de snackbar toen daar een plek vrij kwam. Maar dat viel nog niet mee, patat bakken en op hetzelfde moment een klant helpen voor een telescoop dat kon niet. Toen hebben ze samen besloten om de snackbar in Amstelveen op te doeken en te starten met een winkel met optische instrumenten. De snackcar in Ouderkerk aan de Amstel hebben ze nog een jaar aangehouden.

Het was een hele stap in die tijd maar het geluk was aan hun zijde doordat er een Teleac cursus op de televisie was. Ze mochten een inlegvel met daarop een prijslijst van telescopen bij het lesmateriaal toevoegen. Een gouden greep, de eerste cursus was op televisie geweest, het les materiaal werd gekocht en de eerste voorraad telescopen was op een zaterdag verkocht.

Vervolgens werden verrekijkers en spottingscopen in ruime mate toegevoegd aan het assortiment van Ganymedes, met de gebruikelijke merken in de vogelwereld maar ook minder gebruikelijke merken als Celestron en Vixen. Maar een zeer goede kwaliteit/prijs verhouding. Korte tijd later volgde ook de microscopen en loepen. Een breed assortiment van optische instrumenten.

In het jaar 2000 zijn de zonen erbij gekomen, Peter de zoon van Dirk en Jeroen de zoon van Jan, die de fijne kneepjes van de instrumenten hebben geleerd. Uiteindelijk hebben de zonen het bedrijf helemaal overgenomen in 2005.

Met de komst van de nieuwe website zijn we ons gaan meer gaan richten op astrofotografie en al zijn ondoorgrondelijke mogelijkheden. Een nieuw tijdperk staat voor onze deur in deze hobby waarbij de elektronica en gadgets een steeds belangrijkere invloed heeft. Computer aansturing en alles remote laten draaien, zijn wensen van klanten.

Om onze klanten goed te kunnen adviseren hebben we een astrofotograaf in huis gehaald. Een die enorm goed is in de ICT wereld en die langzamerhand zijn sporen aan het verdienen is in de astrofotografie wereld. Samen met Paul zijn wij als Ganymedes een nieuwe weg ingeslagen, een weg vol vernieuwingen in de astrofotografie wereld, als ook inhoudelijk.

Enorme veranderingen binnen Ganymedes met een grote uitdaging, maar die gaan we aan. Onze doelstelling is om alle klanten van A tot Z bij te staan in de wereld van astronomie. Voor de kinderen, voor de beginners, voor de ervaren amateur en de professionele amateurs.

Jeroen, Paul en Peter